Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ημερίδα, «Ο διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση μας αφορά όλους», του «Κοινωνικού Ιατρείου & Φαρμακείου Αλληλεγγύης Σαλαμίνας» και της οργάνωσης «Αλληλεγγύη για Όλους»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σαλαμίνα, 19 Ιουνίου 2017
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ημερίδα, με θέμα «Ο διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση μας αφορά όλους», που οργάνωσαν το «Κοινωνικό Ιατρείο & Φαρμακείο Αλληλεγγύης Σαλαμίνας» και η οργάνωση «Αλληλεγγύη για Όλους», την Παρασκευή 16 Ιουνίου, στην αίθουσα Μπόγρη του Δημαρχείου Σαλαμίνας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της «Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση», καθηγητής και κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Σπουρδαλάκης.
Την εκδήλωση «άνοιξε» ο αντιπρόεδρος του ΙΝΚΑ και νομικός σύμβουλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Στάση Ζωής» Θανάσης Θεοδώρου, εξηγώντας δι’ ολίγων τους στόχους της ημερίδας. Στην συνέχεια, η Έφη Ζήση, επίτιμη πρόεδρος της οργάνωσης «Στάση Ζωής», δράση της οποίας είναι το «Κοινωνικό Ιατρείο & Φαρμακείο» της Σαλαμίνας, εξήγησε γιατί επιλέχθηκε η Σαλαμίνα σαν τόπος για την ημερίδα, τονίζοντας ακριβώς την ανάγκη να συμμετέχουν στον διάλογο οι πολίτες και ιδιαίτερα όσοι ζουν μακριά από το κέντρο της πολιτικής.
Την ανάγκη να συμμετέχουν όσοι περισσότεροι πολίτες είναι δυνατόν στον διάλογο για την συνταγματική αναθεώρηση, τόνισε ο Κώστας Βενιώτης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης «Αλληλεγγύη για Όλους».
Ο κ. Σπουρδαλάκης, στην εισήγησή του, ανέλυσε τη διαδικασία συμμετοχής των πολιτών στο διάλογο, την οποία χαρακτήρισε «καινοτόμο», καθώς για πρώτη φορά πολίτες και συλλογικότητες που βρίσκονται «μακριά από το ραντάρ της εξουσίας» μπορούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση και να καταγραφούν οι απόψεις τους, δια μέσω της Επιτροπής. Τόνισε βεβαίως, ότι η τελική έκθεση δεν είναι δεσμευτική για τη Βουλή και πως η Εθνική Αντιπροσωπεία θα την έχει στη διάθεσή της τον προσεχή Σεπτέμβριο. Οκτώ ολοκληρωμένες προτάσεις και πολλές άλλες επί μέρους έχουν ήδη αποσταλεί ήδη στην Επιτροπή, ενώ, αυτή τη στιγμή, η διαβούλευση βρίσκεται στη δεύτερη φάση η οποία ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Αμέσως μετά, η Επιτροπή ξεκινά τη συγγραφή της τελικής έκθεσης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την όλη διαδικασία είναι όφελος για όλους και ότι μέσω των προτάσεων που κατατίθενται μπορούν να προκύψουν «χρήσιμες ιδέες συνταγματικής ύλης», αλλά και μια «κουλτούρα διαλόγου», «σύνθεσης απόψεων και δημιουργίας», «ένα θησαυρός γνώσεων και απόψεων» από «τα κάτω», στον οποίο θα μπορούν να προστρέξουν οι νομοθέτες ανά πάσα στιγμή.
Πλήθος παρεμβάσεων κι ερωτήσεων σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος έγιναν στο τέλος της εισήγησης του προέδρου της Επιτροπής Διαλόγου, τόσο από πολίτες, όσο και από εκπροσώπους συλλογικοτήτων, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην συζήτηση, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι ο διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση «μας αφορά όλους».
Τα επιμέρους θέματα που τέθηκαν, άπτονται κυρίως, του δασικού προβλήματος που ταλανίζει ιδιαίτερα τη Σαλαμίνα, την εγκληματικότητα, την δικαιοσύνη, την εφαρμογή των νόμων, τον διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας και την κατοχύρωση του κοινωνικού κράτους.
Η συζήτηση οργανώνεται μέσω περιφερειακών συναντήσεων της «Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση», σε όλη την Ελλάδα, και έχει τους εξής βασικούς άξονες: α’) Θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους και αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, β’) Θεσμοί διαφάνειας, λογοδοσίας και άμεσης δημοκρατίας, γ’) Σχέση κράτους - εκκλησίας, δ’) Κράτος δικαίου και ατομικές ελευθερίες, ε’) Συλλογικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα και στ’) Κοινά, περιβάλλον, δημόσιος χώρος, πολιτισμός.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σπουρδαλάκης, οι έννοιες «χωρίς μεσάζοντες», «κοινωνική οικονομία», «κοινωνικό ιατρείο» ήταν άγνωστες πριν από λίγα χρόνια και αυτό ακριβώς δείχνει ότι «η κοινωνία μπορεί να παράξει τη γνώση κι εμείς οφείλουμε να τη λάβουμε υπόψη μας», τονίζοντας ωστόσο ότι «η λέξη αλληλεγγύη δεν υπάρχει στο Σύνταγμα» και πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόταση για την ένταξή της. Εξήγησε πάντως ότι μέσω της διαβούλευσης «δεν φτιάχνουμε το Σύνταγμα, αλλά συμβάλλουμε σε αυτό».

Από την «Στάση Ζωής»

1 σχόλιο:

  1. Πήγε την Κυριακή στο Αμπελάκι για να σώσει το ΠΑΣΟΚ .Πήρε μαζί του την κουτοβλάχα την Λούλα και τον τοκογλύφο και αρχαιοκάπηλο Παπαθεοχάρη και έλεγε έλεγε για τον δήμο και την δήμαρχο .Αλήθεια τον Νούλα τον Λευτεριάνο τον Παπασάββα τον Μπακαούκα την Τίνα γιατί δεν τους κουβάλησες μαζί σου ; Θέλουν και αυτοί να βάλουν ένα χεράκι να αναστηθεί το κόμμα .Ρε πόσο μεγάλος απατεώνας είσαι ούτε όσιο έχεις ούτε ιερό .Η θρασύτητα σου γράψε ιστορία σε αυτό το νησί .Είσαι μια θλιβερή παρένθεση στην ιστορική πορεία αυτού του τόπου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.