Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Γιάννης Τσαβαρής Η αναποφασιστικότητα και οι λάθος επιλογές, μας στοίχισαν ακριβά !

Αγαπητοί Συμπολίτες,
Μετά την σημερινή ανακοίνωση της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  η Ελευσίνα κέρδισε τελικά τον τίτλο της  Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το  2021.
Αφού συγχαρώ τον Δήμο Ελευσίνας για την μεγάλη πραγματικά επιτυχία του, αισθάνομαι  την ανάγκη να αναφερθώ «στα του οίκου μας».
Κατά την θητεία μας (2011-2014) ως Δημοτική Αρχή,  είχαμε οραματιστεί την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021, έτος ορόσημο για την Ιστορία του τόπου μας, αφού τότε συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Γεγονός που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας και του Πολιτισμού, τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και Παγκόσμιο επίπεδο.

Πέραν των επισκέψεων μας σε Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η παρουσία και ομιλία μου στις 3-Μαρτίου-2011 στην αίθουσα Καρλομάγνου στις Βρυξέλλες για το ιστορικό αυτό γεγονός, αλλά και άλλων ενεργειών μας,  είχαμε άμεσο συνεργάτη , για την επίτευξη αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου, τον Σπύρο Μερκούρη, αδελφό της αξέχαστης Μελίνας και Επίτιμο Πρόεδρο  του Δικτύου των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης (2002-2010), γνωρίζοντας την δράση του για να υπενθυμίσει σε όλο τον κόσμο τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Μετά τις Δημοτικές Εκλογές του 2014 και κατά την ενημέρωση που έγινε στο γραφείο Δημάρχου στην νεοεκλεγείσα Δήμαρχο τον μήνα Ιούνιο, παρουσία συνεργατών μας,  γύρω από τα τρέχοντα θέματα του Δήμου,  σχετικά και με την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021, της προτείναμε να διατηρήσει ως συνεργάτη της τον Σπύρο Μερκούρη, προκειμένου να συντονίσει την διαδικασία σύνταξης του φακέλου της υποψηφιότητας μας, γιατί πιστεύαμε ακράδαντα ότι η σημαντικότητα του Ιστορικού γεγονότος της Ναυμαχίας  είναι αυτή που θα μας δώσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και όχι η ύπαρξη ή μη υποδομών. Σε αυτή την προσπάθεια θεωρούσαμε ότι  ο πλέον κατάλληλος και ικανός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου μας ήταν ο Σπύρος Μερκούρης με την εμβληματική παρουσία του.
Όμως για άλλη μια φορά δεν εισακουστήκαμε και ο Σπύρος Μερκούρης δεν υπήρξε η επιλογή της Δημάρχου για την ανάληψη  του συντονισμού της  σύνταξης του φακέλου της υποψηφιότητας μας, με αποτέλεσμα στην συνέχεια να κληθεί και να συνεργαστεί με τον Δήμο Ελευσίνας.
Με την τελική επιλογή της Ελευσίνας, μιας ιστορικής πόλης με τα ίδια γενικά χαρακτηριστικά με την δική μας (υψηλή ανεργία, περιβαλλοντική υποβάθμιση κ.λ.π.) αποδεικνύεται ότι οι υποδομές, αλλά και άλλα  προβλήματα της καθημερινότητας,  τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα από την αρμόδια Επιτροπή, αφού ιεράρχησε και σωστά την ιστορικότητα της περιοχής και την συμβολή της στον Πολιτισμό.
Μια πόλη χωρίς υποδομές, που μαστίζεται κι αυτή από την  οικονομική και κοινωνική κρίση της εποχής μας, όπως ακριβώς και η Σαλαμίνα.
Η σημερινή Ιστορική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής  με την ανάδειξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 καταδεικνύει περίτρανα, ότι η Ιστορία και ο Πολιτισμός μπορούν  να συμβάλουν  ως αντίδοτο στα κοινωνικοοικονομικά  προβλήματα  που βιώνουμε στις μέρες μας.
Τέλος, θεωρούμε ότι η συμβολή του Σπύρου Μερκούρη στην  τελική επιλογή της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2021 είναι τεράστια και καθοριστική, η δε Δήμαρχος ατύχησε για άλλη μια φορά στις επιλογές των συνεργατών  και συμβούλων της, με την διαφορά ότι αυτή η ατυχής επιλογή της είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια μιας μοναδικής αναπτυξιακής ευκαιρίας για τον τόπο μας.
Γιάννης Τσαβαρής
τ. Δήμαρχος Σαλαμίνας

Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.