Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Μερική Έκλειψη Σελήνης μέσα από τα τηλεσκόπια της ομάδας ΑΡΑΤΟΣ της Σαλαμίνας


Αγαπητοί φίλοι της ομάδας. Την Τρίτη 16 Ιουλίου καιρού επιτρέποντος, η ομάδα μας θα κάνει παρατήρηση με τηλεσκόπια του φαινομένου της μερικής έκλειψης της Σελήνης με ελεύθερη είσοδο όπως πάντα. Η παρατήρηση θα γίνει στο πάρκινγκ του Ευριπίδειου Θεάτρου στη Σαλαμίνα στις 9:30 το βράδυ.
Έκλειψη Σελήνης είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη περνά ακριβώς πίσω από την Γη στην σκιά της. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη είναι σε συζυγία, με την Γη ευρισκόμενη μεταξύ των δύο άλλων σωμάτων. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν μονάχα σε νύχτα με πανσέληνο. Η διάρκεια και το είδος μιας έκλειψης εξαρτώνται από την θέση της Σελήνης σε σχέση με τα σημεία που η τροχιά της τέμνεται με την εκλειπτική.

Η προκαταρκτική φάση (έκλειψη της παρασκιάς) θα αρχίσει στις 21:43 της Τρίτης και η έναρξη της μερικής έκλειψης (είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης) θα ξεκινήσει στις 23:00 ώρα Ελλάδας. Το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα (00:30 της Τετάρτης), όταν περίπου τα δύο τρίτα της Σελήνης θα «κρυφτούν» από τη σκιά της Γης, ενώ το τέλος της έκλειψης θα είναι περίπου στις 02:00. Στο μεταξύ, η πανσέληνος θα έχει λάβει χώρα στις 00:38 της Τετάρτης.
Κατά την έναρξη της μερικής έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 19 περίπου μοιρών στο νοτιοανατολικό ουρανό και η πορεία της θα είναι ανοδική, ενώ όταν η έκλειψη ολοκληρωθεί, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 29 μοιρών στο νότιο ουρανό. Συνεπώς η έκλειψη θα εξελιχθεί σε αρκετό ύψος, ώστε να μπορεί να γίνει παρατήρηση της ακόμα και από τις αστικές περιοχές.
Στη τοποθεσία μας θα παρατηρήσουμε μερικώς το φαινόμενο.
Πηγές συμπληρωματικών κειμένων:
Χάρτης παρατήρησης:
Η ομάδα μας στο facebook:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.